Τι είναι ο Αυτισμός;

Έχει αποτυπωθεί πολλάκις η ερμηνεία του όρου αυτισμός, τα χαρακτηριστικά, η διάγνωση και πολλά άλλα. Εμείς εδώ θα στηριχτούμε σε ένα site που πιστεύουμε ότι δίνει όλες τις πληροφορίες με έγκυρο και τεκμηριωμένο τρόπο. https://autismsciencefoundation.org/

Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στον «Αυτισμό», συνήθως μιλούν για Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΑ), μια διαταραχή που βασίζεται στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις κοινωνικής επικοινωνίας και περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα.

Ο αυτισμός είναι περίπου τέσσερις φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τα αγόρια από τα κορίτσια και εντοπίζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες. Δεν υπάρχει καμία γνωστή μεμονωμένη αιτία του αυτισμού, αν και η καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη υποδεικνύει μια γενετική προέλευση.

Τυπικές συμπεριφορές ΔΑΦ περιλαμβάνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλους ανθρώπους και άλλες κοινωνικές προκλήσεις, στερεότυπες ενέργειες (χτύπημα χεριών, λίκνισμα σώματος), επιμονή στην ομοιότητα, αντίσταση στην αλλαγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιθετικότητα ή αυτοτραυματισμό. Στο 40% περίπου των περιπτώσεων, τα άτομα με αυτισμό έχουν επίσης γνωστική αναπηρία.

Πόσο διαδεδομένος είναι ο αυτισμός;

Ο επιπολασμός του αυτισμού αυξάνεται. Το 2021, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , (αναφέρεται στις ΗΠΑ) ανακοίνωσαν ότι 1 στα 44 παιδιά οκτώ ετών ταυτοποιήθηκε με αυτισμό, μια αύξηση από το ποσοστό 1 στα 54 που ανακοινώθηκε το προηγούμενο έτος. Δεν είναι σαφές γιατί αυξάνονται τα ποσοστά, αν και οι καλύτερες διαγνώσεις και μια αλλαγή στον ορισμό του αυτισμού πιθανότατα παίζουν ρόλο.

Τι είναι το φάσμα του αυτισμού;

Το φάσμα του αυτισμού είναι πολύ ευρύ. Οι ικανότητες μάθησης, σκέψης και επίλυσης προβλημάτων των ατόμων με ΔΑΦ μπορεί να κυμαίνονται από χαρισματικά έως σοβαρά προβλήματα. Τα άτομα με βαθύ αυτισμό έχουν συνήθως σημαντικές γνωστικές διαταραχές και χρειάζονται 24ωρη φροντίδα, ενώ άλλα άτομα με ΔΑΦ μπορούν να έχουν θέσεις εργασίας υψηλής ισχύος και να ζουν ανεξάρτητα. Μεταξύ 30 και 50% τοις εκατό των ατόμων με αυτισμό έχουν επίσης επιληπτικές κρίσεις.

Αιτίες, σημεία και συμπτώματα

Τι προκαλεί τον αυτισμό;

Οι επιστήμονες έχουν μάθει ότι δεν υπάρχει ένα πράγμα που προκαλεί αυτισμό, αλλά ότι ένας συνδυασμός πολλαπλών γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων είναι η συνήθης αιτία.

Η συγκεκριμένη γενετική αιτία του αυτισμού μπορεί να εντοπιστεί σε περίπου 15-20% των ατόμων με αυτισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αυτισμός μπορεί να προκληθεί από μετάλλαξη ενός μόνο γονιδίου. Αυτές ονομάζονται σπάνιες γενετικές παραλλαγές. Εκτός από τις σπάνιες παραλλαγές, υπάρχουν επίσης γενετικές επιρροές από κοινή παραλλαγή. Συνήθεις παραλλαγές είναι οι μεταλλάξεις που έχουν μικρές επιδράσεις μεμονωμένα, αλλά εάν υπάρχουν αρκετές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διάγνωση του αυτισμού. Τέλος, υπάρχουν γενετικές και περιβαλλοντικές αλληλεπιδράσεις, που σημαίνει ότι ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (από τοξικές χημικές ουσίες έως μητρικές ιατρικές καταστάσεις έως την ηλικία των γονέων κατά τη σύλληψη) μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με οποιοδήποτε ή όλα αυτά τα γονίδια για να αλλάξουν την πιθανότητα διάγνωσης.

Μία θεωρία, δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, έχει από τότε διαψευσθεί από πολυάριθμες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο.