Στην ενότητα όμως «Τι είναι αυτισμός» θέλουμε να παραθέσουμε κάποια σημεία που πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν ή αναγκάζονται από τις συνθήκες να μάθουν τι είναι ο αυτισμός…

  1. Ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης…γιατί οι εγκεφαλικοί νευρώνες των αυτιστικών λειτουργούν διαφορετικά…
  2. Ο κάθε αυτιστικός είναι διαφορετικός από τον άλλον, όπως και νευροτυπικοί άλλωστε, γιατί το ποιοι νευρώνες, το που και το πως λειτουργούν διαφέρει σε κάθε άτομο…
  3. Αυτός ο αυτιστικός τρόπος σκέψης, χρησιμοποιεί διαφορετικούς κοινωνικούς κώδικες και προσωπικές αντιδράσεις.
  4. Ο αυτισμός δεν είναι ψυχιατρική νόσος αλλά νευρολογική. Στη χώρα μας όμως τους αυτιστικούς παρακολουθούν παιδοψυχίατροι (οι οποίοι -λίγοι ακόμη, ομολογουμένως-  έχουν εξειδικευτεί στον αυτισμό) και ψυχίατροι, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν εξειδικευτεί και αντιμετωπίζουν τους ενηλίκους αυτιστικούς ως ψυχικά ασθενείς…
  5. Το πιο σημαντικό είναι ότι η αύξηση του αυτιστικού φάσματος παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας, είναι αλματώδης. Σε μία δεκαετία από σήμερα, αν συνεχίσουν αυτοί οι ρυθμοί κάθε οικογένεια θα συμβιώνει με το αυτιστικό φάσμα γιατί και σήμερα σε κάθε γειτονιά, σχολείο και δήμο υπάρχουν αυτιστικοί.
  6. Το να γνωρίσουμε επομένως τον αυτισμό, να τον  ανεχθούμε, να τον αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε στην κοινωνική συμπερίληψη είναι μονόδρομος και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλη την κοινωνία μας.
  7. Οι αυτιστικοί πάντα υπήρχαν, αλλά οι κοινωνικοί όροι που χρησιμοποιούνταν ήταν «ο περίεργος, ο απόμακρος, ο ψυχρός, ο εργασιομανής, ο εμμονικός, ο κοινωνικά απομονωμένος μέχρι και ο τρελός του χωριού».
  8. Οι Albert Einstein, Bill Gates, Anthony Hopkins, Stanley Kubrick, Andy Warhol, Sir Isaac Newton, Nikola Tesla,  Charles Robert Darwin, Michelangelo, Wolfgang Amadeus Mozart είναι ιστορικά διάσημοι αυτιστικοί οι οποίοι έχουν αλλάξει ή επηρεάσει την ανθρώπινη ιστορία στις τέχνες και στην επιστήμη. Φυσικά αυτοί αποτελούν την μειοψηφία στους αυτιστικούς, όπως άλλωστε και οι διάσημοι νευροτυπικοί…
  9. Είναι επομένως χρήσιμο το αυτιστικό μυαλό γιατί μπορεί και σκέφτεται  “Out of the Box” και να προχωρά, να εξελίσσει την ανθρώπινη σκέψη. Όμως τι γίνεται όταν τα κοινωνικά όρια και κανόνες (αυτή η κοινωνική πραγματικότητα που δεν αρέσει ούτε στους νευροτυπικούς) «πιέζουν» το αυτιστικό μυαλό, με μία δύσκολη έως αφόρητη καθημερινότητα;
  10. Τότε και οι αυτιστικοί γίνονται και οι ίδιοι δύσκολοι και αφόρητοι! Γιατί είναι μύθος ότι δεν έχουν συναισθήματα ή δεν αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές συνθήκες. Το αντίθετο! Οι περισσότερες «εκρήξεις» πυροδοτούνται από την μη αποδοχή, την άρνηση, την μη κατανόηση… Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για πολλούς αυτιστικούς οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της ακοής είναι πρωταρχικές και πολλές φορές βασανιστικές. Ειδικά στους μη λεκτικούς, οι οποίοι δεν μπορούν ή έχουν επιλέξει να μην εκφράζουν λεκτικά ότι νοιώθουν.
  11. Στην χώρα μας η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη όταν οι αυτιστικοί ενηλικιωθούν. Ενώ ο αυτισμός είναι ισόβιος, σταματούν οι θεραπείες, η εκπαίδευση και η προσπάθεια συμπερίληψης. Οι ενήλικες κλείνονται στο σπίτι χωρίς διέξοδο, ενώ μπορούν και κυρίως θέλουν να προσφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  12. Στην χώρα μας υπάρχει μεγάλο έλλειμα σε δομές εκπαίδευσης, εργασιακής ένταξης, αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης και διευκόλυνσης σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας (υγεία, μετακινήσεις, αγορές, διασκέδαση, ψυχαγωγία, κ.ά.), αλλά και της οικογένειας που έχει αυτιστικά άτομα.
  13. Ο αυτισμός δεν υπακούει στο «κοινωνικά αποδεκτό». Σκεφτείτε πόσα πράγματα θα θέλατε να κάνετε ή να λέγατε αλλά σας οριοθετεί το κοινωνικά αποδεκτό; Τελικά αναρωτηθείτε, πόσο αυτιστικοί, είστε; Αλλά μην μπερδεύεστε και θεωρείτε ότι όπως εσείς μπορείτε να συμπεριφέρεστε τελικά με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο μπορούν και οι αυτιστικοί… είναι πολύ βασανιστικό για αυτούς…