Αφετηρία για την δράση μας αυτή ήταν το 2015 όταν η ομάδα γονέων «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» αποφάσισε να οργανώσει summer camp για 12 παιδιά του σχολείου τους,  μετά τη λήξη του σχολικού έτους. Η δράση αυτή μπόρεσε να δώσει στους γονείς μία εξαιρετική διέξοδο, εφόσον οι θερινές διακοπές είναι πολύ μακρύ και δύσκολο διάστημα για τα αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειές τους, που μένουν εκτός θεραπευτικού και εκπαιδευτικού πλαισίου, χωρίς πρόγραμμα. Μένουν χωρίς ευκαιρίες για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, αφού συνήθως οι συμμαθητές και οι θεραπευτές τους είναι και οι μοναδικοί τους φίλοι.

Γιατί τα ξεχωριστά παιδιά μας, δε γίνονται δεκτά σε camp και κατασκηνώσεις των δήμων ή άλλων φορέων. Δεν μπορούν ούτε να φιλοξενηθούν από συγγενείς ή φίλους διότι οι συμπεριφορές τους απαιτούν εμπειρία και ειδικό χειρισμό. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή επιφέρει οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα μέλη των οικογενειών, αλλά και ανησυχία, εκνευρισμό και άγχος στα παιδιά.

Το summer camp είναι σπουδαίο για τα αυτιστικά παιδιά και εφήβους!

Η προσπάθεια ήταν μεγάλη, αλλά επιτυχημένη!

Οκτώ χρόνια πλέον ευτυχισμένα με φίλους, παιχνίδι και πολύ χαρά.

Οκτώ χρόνια γεμάτα δράσεις, εναλλαγές και μοναδικές εμπειρίες!

Το 2022 καταφέραμε να συμμετέχουν στο camp 54 παιδιά από την Αττική, άρα 54 οικογένειες! Συμμετείχαν 33 θεραπευτές- εκπαιδευτές, 2 νοσηλευτές και 4 άτομα βοηθητικό προσωπικό!

Χρειάστηκαν 3 λεωφορεία για την μεταφορά τους στο χώρο της κατασκήνωσης, αλλά και των δραστηριοτήτων, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα και την Πυροσβεστική υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις για ασφαλή εκκένωση του χώρου, σε τυχόν επείγουσα κατάσταση, καθώς και παροχή ναυαγοσώστη κατά την διάρκεια της παραμονής στη θάλασσα.

Τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση ήταν σε επαφή με το νερό (μπάνιο στη θάλασσα, πισίνα, παιγνίδια νερού), ενώ πραγματοποιήθηκαν 16 εξωτερικά προγράμματα (ιππασία, bowling, mini golf, cart, τοξοβολία, κωπηλασία, πυροσβεστική, φυτώριο, κ,α.) με επισκέψεις και 13 ομάδες δραστηριοτήτων ήρθαν στο χώρο μας (χορός, κεραμική, παραμύθι, εικονική πραγματικότητα VR, κ.α.).

Από την επιστημονική μας ομάδα, δημιουργήθηκαν ομάδες παιδιών με στόχο την κοινωνικοποίησή τους και την δημιουργία «κοινότητας». Τα παιδιά και οι έφηβοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει, ενώ έχει προβλεφθεί καθημερινή ατομική ενημέρωση.

Μπορούμε, επομένως, να είμαστε σίγουροι ότι υλοποιούμε ένα από τα καλύτερα  (για μας το καλύτερο) camp για αυτιστικά παιδιά και εφήβους!”