Ένα Διαφορετικό Μοντέλο Σχεδιασμού, Δημιουργίας
& Διαχείρισης Κοινωνικών Δομών Των Αυτιστικών Ατόμων
Τι επιδιώκει η αβάλη
Αλλαγή στην εικόνα του αυτισμού στη χώρα μας. Αλλαγή στον τρόπο που «κοιτάμε», «εκπαιδεύουμε», «επικοινωνούμε» και «αντιμετωπίζουμε» τα αυτιστικά άτομα.
Γιατί χρειάζεται να γίνουν αυτές οι αλλαγές
Ο αυτισμός και το αυτιστικό φάσμα (ΔΑΦ) σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σοβαρή αναπηρία και αφορά ήδη δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Γιατί επιζητούμε αλλαγή εικόνας του αυτισμού Τι θα πετύχουμε με αυτόν τον τρόπο
Γιατί οι αυτιστικοί έχουν ένα «διαφορετικό τρόπο σκέψης», δεν έχουν νοητική υστέρηση. Γιατί δεν είναι «ήσυχοι» και «εύκολοι» στο χειρισμό και στην εκπαίδευσή τους, αλλά μπορούν και επιζητούν και οι ίδιοι να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση
Μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα. Οι γονείς από τη στιγμή που θα πάρουν στα χέρια τους τη διάγνωση, βιώνουν ένα «ζώντα θάνατο». Καλούνται να «θάψουν» όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχαν για το παιδί τους και να συμβιβαστούν σε μία νέα πραγματικότητα, έναν νέο κόσμο που μπορεί να μην έχει καν ομιλία και επικοινωνία και κυρίως έναν κόσμο άγνωστο και απρόσιτο για αυτούς.
Ποια είναι η υπάρχουσα κατάσταση: Ανήλικοι
Ελλείψεις σε δομές εκπαίδευσης, θεραπείας και υποστήριξης παιδιών. Ελλείψεις σε δομές εκπαίδευσης και υποστήριξης οικογένειας. Κεντρικό σημείο: ΣΟΚ στην οικογένεια.
Ποια είναι σήμερα η υπάρχουσα κατάσταση: Ενήλικοι
Ελλείψεις σε δομές εκπαίδευσης, θεραπείας & υποστήριξης εργασίας. Ελλείψεις σε δομές διαβίωσης και υποστήριξης οικογένειας. Κεντρικό σημείο: ΑΠΟΓΝΩΣΗ στην οικογένεια.
Το μοντέλο της αβάλης
Στόχος: Οικισμός Αυτόνομης Διαβίωσης Ενήλικων Αυτιστικών
- Οικισμός Αυτόνομος και Αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς οικονομική κρατική επιχορήγηση , με θεσμική θωράκιση
- Ενεργή συμμετοχή των αυτιστικών ως παραγωγικά άτομα
- Δημιουργία περιφερειακών, χρηστικών και κερδοφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύουν οικονομικά τη λειτουργία του οικισμού.